26-04-07

Een dagje met de Chef Japans

Zaterdag 28-4-2007 is het weer zover, om 10,00uur staan we aan de SunWah in de Wezenbekestraat in Antwerpen, en leid ik jullie rond op de japanse afdeling. Dat duurt ongeveer 1-1,5uur en daarna zakken we af naar de Mmmmhkeukens in de Burburestraat om samen een aantal heerlijke japanse gerechtjes te maken.Om jullie een beetje te doen watertanden geef ik al even aan wat we zeker zullen maken:Krokante spiesjes met tonkatsu-saus, koude sobanoedels, heerlijk met deze warme dagen, tempura van goenten en scampi's, een komkommersalaatje met ajipandressing en geperste sushi, we genieten hiervan met saké en heerlijke groene thee.

See you ,Karen

21:17 Gepost door Karen bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sushirijst maken

Als we suhirijst gaan klaarmaken hebben een paar dingen nodig, sommige dingen zijn essentieel, andere leuk en extra aromatiserend.

Voor 1kgr sushirijst hebben we ongeveer 550gr droge rijst nodig en 80ml suhi-su.Je kan de sushi-su zo kopen of zelf maken.

Belangrijk is dat je eerst de rijst wast, ik geef altijd aan 7 keer, wat je moet doen is hetvolgende: doet de rijst in een grote pot,(liefst hoog en niet te breed)en vul deze met water, dan roer je met je handen de rijst flink om en giet af, zoals patatjes, je zal zien dat het water steeds helderder wordt. Dan doen we 750ml water bij de rijst, (ik neem meestal een vingerkootje boven het rijstoppervlak) en breng ze aan de kook, je kan een stukje kombu erin leggen, tot de rijst kookt,verwijder het dan.

Nu is het heel belangrijk dat we het deksel op de pot zetten, het vuur laag zetten en 15 min wachten, dan halen we pot van het vuur, doe het deksel nog niet open. Als je goed kan horen hoor je ook de rijst sissen, hij is klaar voor de volgende stap: Nu komt onze sushi-su erbij.

Wat leg ik meestal klaar:

een schaal(liefst geen metaal), het fijnste is een houten, omdat deze het vocht beter absorbeert en een cederhouten geeft nog eens een zeer lekker aroma.

een houten lepel en een waaier en sushi-su.

Ik kap de rijst in de schaal en giet hier de sushi-su bij en al wapperend en omscheppend meng ik de rijst met de azijn, die zo zijn specifieke smaak en geur krijgt.We zijn klaar voor de sushi!!!!

Tip: als je de sushi-su niet kan vinden (herkenbaar aan ofwel naam ofwel het paarse label)kan je ze zelf ook maken, neem 80ml japanse rijstazijn en meng deze goed met 1,5el suiker en 0,5tl zout, als het niet goed oplost, eventjes verhitten.

Je kan ook een rijststomer gebruiken

SUCCES Karen

20:51 Gepost door Karen bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Basisrecepten Japans Dashi I

dashiVoor dashi I, gebruiken we een vierkant stuk kombu van ongeveer 10cm en 20 gr katsuobushi ofwel bonitoflakes en 1,5 l water

veeg eerst de kombu een beetje af met een vochtige handdoek en snij hem in reepjes.

op het vuur zetten we een pot met 1,5l koud water, waar we de kombu indoen, en brengen hem langzaam aan de kook, dan gaat de kombu eruit en gieten snel 2 koppen koud water in de pot om het koken te stoppen. Nu komen onze bonitoflakes erbij en als het kookt zetten we onze pot opzij om af te koelen.

We hebben nu onze basis voor een heerlijke misosoep.

Bonitoflakes of katsuobushi zijn schilfers van gedroogde bonito, en dat is een soort tonijn.

Als dit teveel moeite is of je er geen tijd voor hebt kan je ook makkelijk een zakje gevriesdroogde korrels kopen en die gewoon in je kokend water kappen.Succes Karen

20:29 Gepost door Karen bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-07

Caraiben met Yvonne

Vorige week ben ik even mee gaan struinen in de caraibische keuken bij Mmmmh.Het was een verjaardagsfeestje en met de mojito's zat de swung er al meteen goed in. Iedereen was erg enthousiast en het was ook heerlijk, Er werd volop genoten van patacones met guacomole, ceviche, dit zijn heerlijke scampi's gekookt in rum en saffraan gemengd met mango, radijsjes en pysalis. car7car6car5car4car3car2car1car8car9car01car02car03car04car05car06

We hebben nog kippenspies mango y chipotle en kokosrijst gegeten met scampi's met kokos, als afsluiter kreeg iedereen een lekker stuk taart van onze Peter en onder luid applaus gingen mama chef Yvonne en ik er vandoor.

We komen gauw terug was de algemene reactie

fijn hé ciao Karen

22:50 Gepost door Karen bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-07

RECEPTJE!!: Japanse komkommersalade-comcombre salade japonais

1/2 komkommer per persajipankomkommerpotkomkommer

snijd de komkommer in dunne halve schijfjes en strooi er wat zout over en laat een half uurtje staan. Laat wat gedroogde wakame in water zwellen.Pers de komkommers uit en leg in een schaaltje, strooi er de wakame over en giet rijkelijk met ajipan. Strooi er op het einde wat geroosterde sesamzaadjes over en smullen maar.

1/2 Comcombre par personne.

Coupe le comcombre en demi anneaux, ajoute du sel et laisse rester une demi heure. En ce temps prend un peu de wakame( des algues seché) avec un peu d'eau. Ensuite presse le jus du comcombre. Prend les comcombre et un peu de wakame avec le ajipan et jette quelque grain de sesame, super facile, super delicieuse

20:47 Gepost door Karen bij Mmmmh ! in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |